SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 483 >>

64- ERKEKLİK UZVUNA DOKUNMA HAKKINDAKİ RUHSAT

 

حَدَّثنَا عَلِيّ بْن مُحَمَّد. حَدَّثنَا وَكِيْع. حَدَّثنَا مُحَمَّد بْن جابر؛ قَالَ: سَمعت قيس بْن طلق الحنفي، عَنْ أَبِيْهِ؛ قَالَ:

 - سَمعت رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَمْ، سُئل عَنْ مس الذكر، فَقَالَ ((لَيْسَ فيه وضوء. إِنما هُوَ منك)).

 

Talk (bin Ali) (Radiyallahu anh)'den rivayet edildiğine göre Şöyle söylemiştir :

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve sellem)'e erkeklik uzvuna el İle dokunmanın hükmü sorulurken şöyle buyurduğunu işittim. (Bu olaya bizzat şahıd oldum.)

 

«Onda abdest almak yoktur. Çünkü o senden bir parçadır.»

 

Diğer tahric: Nesai, Ebu Davud, Beyhaki, Tahavi, İbn-i Hibban

 

 

AÇIKLAMA:

 

Tirmizi bu babta rivayet olunanların en güzeli budur demiştir. Ebu Davud'un şerhi EI-Menhel yazarı: Tirmizi'nin bu sözü hadisin zayıflığını ortadan kaldırmaz demiştir. Ebu Davud'un rivayeti biraz daha geniştir. Meali söyledir:

 

«Kays bin Talk babası Talk'dan rivayet ettiğine göre Talk şöyle demiştir; Biz Nebi s.a.v.'in yanına vardık. Biraz sonra bedevi'ye benzer bir adam gelerek;

 

Ey Allah'ın nebisi! Kişi abdest aldıktan sonra kendi erkeklik uzvuna eliyle dokunması hususunda ne buyurursun, diye sordu? Resülullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem); «O, kişinin bir parçasından başka bir şey değildir, Veya kişi'den bir çiğnem et parçasından başka bir şey değildir.» buyurdu.»

 

El-Menhel bu hadisin açıklamasını yaparken kısaca şöyle der; 'Nesai'nin rivayeti şöyle başlar; Ravi (yani Talk) dedi ki; «Biz elçi olarak Resulullah s.a.v.'e vardık. O'na biat ederek beraberinde namaz kıldık. Namaz bittikten sonra bir adam gelerek ... " Gelen elçi heyeti Beni Hanife kabilesinin elçileriydi. İbn-i Hibban'ın anlattığına göre heyet altı kişiydi. Bunların on kişi olduğu da söylenmiştir. Onların gelişi hicretin birinci yılına rastlar.

 

Hadisin zahirine göre erkek uzvuna el ile dokunmak abdesti buzmaz. Çünkü o bedenden bir parçadır. Bedenin bundan başka her hangi bir parçasına el ile dokunmak abdesti bozmadığı gibi buna dokunmak da abdesti bozmaz. Sahabilerden ve Tabiilerden bir cemaat ile Ebu Hanife buna hükmetmişlerdir. Tirmizi: Peygamber (s.a.v.)'in bir kaç sahabisinden ve bazı Tabii'den rivayet edildiğine göre bunlar erkeklik uzvuna dokunmaktan dolayı abdest almayı gerekli görmemişlerdir. Kufe ehli ve İbn-i Mübarek'in kavli de budur. Bu babta rivayet olunanların en güzeli budur demiştir.

 

EI Menhel yazarı sözlerine devamla bu hadisin zayıf olduğunu söyleyenlerin bir kişi olmadığı yukarıda geçti. Bunun sahih olduğu farz edilse bile bu hadis, Busre'nin hadisi ve Ebu Hureyre'nin hadisiyle mensuhtur. Hatta bizzat Talk'ın merfu olarak rivayet ettiği ve Tabarani'nin tahric ederek sahihliğini belirttiği şu hadisle de mensuhtur; «Erkeklik uzvuna eliyle dokunan kişi abdest alsın.»

 

Busre'nin hadisini sahih gören İmamların çokluğu ve şahidleri ile tariklerinin bolluğu dolayısı ile O'nu Talk'ın hadisine tercih edenler de vardır. Bazı alimler de Talk ile Busre'nin hadisleri birbirine muarız oldukları gerekçesi ile bunlara hükmetmeyi bırakarak sahabilerden varid, olan ve söz konusu dokunmanın abdesti bozduğuna hükmeden eserlere rücü etmişlerdir.

 

Hattabi de şöyle der: «Söz konusu dokunmanın abdesti bozduğuna hükmedenler şöyle gerekçe göstermişlerdir. Busre'nin hadisi ve Ebu Hureyre'nin hadisi Talk'ın hadisinden zaman bakımından sonradır. Çünkü Talk hicretin ilk yılı Peygamberle görüşmüştür. O esnada Medine'deki mescid inşa ediliyordu. Ebu Hureyre ile Busre'nin müslümanlığı kabullenmeleri ve hadisi rivayetleri daha sonraki tarihe rastlar. Bazı alimler Talk'ın hadisini perdeli olarak dokunmaya yorumlayarak Sevri, Şu'be ve İbn-i Uyeyne'nin şu rivayetini delil göstermişlerdir. Namaz esnasında dokunmanın hükmü Peygamber'e sorulmuştur. Namazda duran kişi ise perdesiz olarak avret mahalline dokunamaz.

 

Hasan bin Yahya'nın Ebu Bekir bin El-Münzir'den rivayet ettiğine göre Ahmed bin Hanbel ve Yahya bin Main bir ara buluşarak erkeklik uzvuna dokunmanın abdest almayı gerektirip gerektirmemesi meselesi hakkında müzakerede bulunmuşlardır. Ahmed abdest almayı gerekli görüyordu. Yahya ise buna gerek olmadığını söylüyordu. Konuya ait varid olan hadisler hakkında konuştular. Nihayet Busre'nin hadisini ve Talk'ın hadisini delil olarak göstermemeye ittifakla karar verdikten sonra konu hakkında sahabilerden rivayet olunan eserlere rücü ettiler. Bunun üzerine Ahmed bin Hanbel İbn-i Ömer'in hadisini dokunmayla abdestin bozulduğuna delil olarak gösterdi. Yahya için bu delili red etmek imkanı kalmadı.'

 

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ

 

Hadis el ile erkeklik uzvuna dokunmadan dolayı abdestin bozulmamasına, dini hükümleri öğrenmek için çalışmaya, kişinin bilmediği hususları kendisinden üstün olan kimselere sormasının meşruluğuna ve utanç vericidir endişesi ile bilinmeyen dini hususları sormaktan çekinmemenin gereğine delalet eder.

 

Hadisin Ravisi Talk bin Ali bin Talk bin Amr sahabidir. Resul-i Ekrem ile görüsmek Üzere kavmi adına elçilik yapnış ve hadis rivayetinde bulunmuştur. Sünenlerde geçen hadislerden birisi şu mealdedir: Talk sahabilerle beraber Mescid-i Nebevl'nin inşaatında çalıştı. Resulullah (s.a.v.) buyurdu ki: «O'na çamur işini getirin çünki o çamur işinden daha iyi anlar.» buyu:Üu.

 

Ravileri; Oğlu Kays, kızı Halide, Abdullah bin Bedr, Abdurrahman bin Ali ve başkalarıdır. İbn-i Maceh, Tirmizi, Ebu Davud, Nesai onun hadislerini rivayet etmişlerdir.